Kedves vásárlóink, szeretnénk türelmeteket kérni a megrendelések kézbesítése kapcsán, mindent megteszünk a gyors szállítás érdekében. Kérjük, figyeljétek a termékeknél olvasható jelzést. A "Karácsonyig nem kézbesítjük" feliratú termékek esetében már nem tudjuk garantálni, hogy megérkeznek az ünnepek előtt. Köszönjük.
Ügyfélszolgálat
+36 19 98 92 62
(H-P, 8:00 - 16:00)
0 0 Ft
ÁFA -t beleértve

Tanácsadás 5. 9. 2022

A legismertebb textilipari tanúsítványok áttekintése

CertifikaceIsmeri a ruházaton és textiltermékeken található különböző tanúsítványokat? Ha nem, akkor összeállítottunk egy listát a leggyakoribb ilyen tanúsítványokkal. Sok közülük segíthet eldönteni, hogy melyik terméket érdemes beszerezni a ruhatárába. Az egész a felelős termelésről szól, tekintettel az emberek igényeire és egészségére, továbbá a természet és a környezet védelméről.


Oeko-Tex Standard 100

PETA - Approved Vegan

EU Ecolabel

GOTS

OCS 100

Organic Blened Content Standard

Fairtrade pamut

Amfori BSCI

WRAP

SA8000

Sedex

Global Recycled Standard

RCS 100

 

Oeko-Tex standard 100

 

Az Oeko-Tex Standard 100 már 1992 óta kizárólag az egészségre ártalmatlan anyagokból készült textíliák nemzetközi tesztelési és tanúsítási rendszere. A káros anyagokra vonatkozó kritériumokat a legújabb tudományos ismeretek alapján folyamatosan frissítik. A vizsgálati módszerek és kritériumok nemzetközi szinten standardizáltak.

Termékosztályok:
I - ruhák gyerekeknek 3 éves korig - a legszigorúbb követelményeket
II - ruházat, amely közvetlenül érintkezik a bőrrel (pólók, alsónemű, ...)
III - ruházat, amely nem érintkezik közvetlenül a bőrrel (dzsekik, kabátok, ...)
IV - egyéb textiltermékek (függönyök, asztalterítők, ...)

PETA - Approved Vegan

 

 


PETA tanúsítvány - az Approved Vegan garantálja, hogy a ruhadarabok nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, és hogy a gyártás során egyetlen állat sem szenvedett. A ruhadarabok állatbarátok, tehát ez a logó megkönnyítheti a vásárlási döntést.

 

EU Ecolabel

 

 

Az Ekolabel EU tanúsítványt 1992 -ben hozták létre, és olyan termékeknek és szolgáltatásoknak ítélik oda, amelyeknek a környezetre gyakorolt hatása kisebb, mint más hasonló termékeké. Ez a címke az Európai Bizottság tulajdonában van. A címke elnyeréséhez a termékeknek a teljes ciklusuk során - a nyersanyagoktól a végső termékig, a forgalmazásig és az ártalmatlanításig - szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük.

 

GOTS

 A Global Organic Textile Standard (GOTS) a legszigorúbb nemzetközi tanúsítás, amely garantálja az ökológiai termelést a termesztéstől a feldolgozáson át a késztermék forgalmazásáig. Emellett biztosítja az etikus és társadalmilag felelős termelést a Fair Trade elvekkel összhangban. Ezek elsősorban a biztonságra és a tisztességes munkakörülményekre vonatkozó követelmények. Az ezzel a tanúsítvánnyal rendelkező termékek jelenleg a lehető legtisztább gyártási módot jelentik.

 

 

OCS 100

 

 

Az Organic 100 Content Standard (OCS 100) a Textile Exchange tanúsítása, aki a globális textilipar fenntarthatóságának növelésére törekszik. A tanúsítvány az ökológiai gazdálkodásból származó szálak arányára vonatkozik. Garantálja, hogy a termék 95 - 100% organikus szálakat tartalmaz. A 95 - 99% biopamut esetében a hagyományos módon termesztett pamut mellett bármilyen más szál is használható (pl. elasztán, az extra rugalmasság érdekében és hasonlók).

 

 

Organic Blened Content Standard

 


Az Organic Blended Content Standard hasonló mint az előző tanúsítás, de az előző tanúsítástól eltérően az organikus szálak mennyisége 5 és 95% között változhat. A fennmaradó százalékok bármely más szállal kiegészíthetők. Ha a termék 5%-nál több szerves szálakat tartalmaz, ezt kifejezetten fel kell tüntetni a címkén.

 

 

 

Fairtrade cotton

 

 

Az organikus Fairtrade gyapjú olyan kistermelőktől származik, akik leállították vagy jelentősen csökkentették a mezőgazdasági vegyszerek használatát, fontos számukra az egészség és a biztonság, betiltották a genetikailag módosított gyapotmagokat, és arra ösztönzik a termelőket, hogy a mezőgazdasági gazdálkodás szerves részeként védjék a környezetet. A feldolgozó és textilipari üzemekben a méltányos munkakörülményekkel is foglalkoznak.

 

Amfori BSCI

 


BSCIAz Amfori BSCI a nyílt és fenntartható kereskedelem minősítési rendszere. Célja az emberi társadalom jólétének növelése, a természeti erőforrások felelősségteljes felhasználása és a nyílt kereskedelem globális előmozdítása. A BSCI az amfori BSCI magatartási kódexében foglalt értékek és elvek alapján 13 területen végez ellenőrzéseket: szociális menedzsment rendszer és kaszkádhatás, a munkavállalók részvétele és védelme, egyesülési szabadság és kollektív tárgyalások, diszkriminációmentesség, tisztességes díjazás, tisztességes munkaidő, munkahelyi egészségvédelem és biztonság, gyermekmunka tilalma, a fiatal munkavállalók különleges védelme, bizonytalan foglalkoztatás tilalma, rabszolgamunka tilalma, környezetvédelem, etikus üzleti magatartás.

 

 

WRAP

 


A Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP) egy olyan szervezet, amely világszerte támogatja a biztonságos, legális, humánus és etikus termelést. A 12 alapelv - a munkahelyi törvények és rendeletek betartása, a kényszermunka tilalma, a gyermekmunka tilalma, a zaklatás és visszaélés tilalma, a törvényes munkabérek és juttatások, a törvényes munkaidő, a diszkriminációmentesség, a munkahelyi egészség és biztonság, az egyesülési szabadság és a kollektív tárgyalások szabadsága, a környezetvédelmi előírások betartása, a vámszabályok betartása és a vállalati biztonság - alapján végzett ellenőrzések alapján tanúsít. A WRAP csak az ellátási lánc egyes létesítményeit ellenőrzi, a márkát vagy a tulajdonosi csoportot nem.

 

 

SA8000
Az SA8000 egy olyan szabvány, amely 8 fontos területen garantálja a társadalmilag elfogadható munkahelyi folyamatokat: gyermekmunka, kényszermunka és kötelező munka, egészség és biztonság, egyesülési és kollektív tárgyalási szabadság, diszkrimináció, fegyelmi gyakorlat, munkaidő és tisztességes munkabér.

 

 

Sedex

 

A Sedex egy globális szervezet, amely az etikus beszállítói adatmegosztást jelenti. Megkönnyíti tagjai számára az ellátási láncbeli tevékenységeit, felelős az etikus üzleti gyakorlatokért és folyamatokért, valamint segít a vásárlóknak és beszállítóknak a társadalmi és környezeti kockázatokra vonatkozó adatok cseréjének jobb kezelésében. Biztosítja, hogy a vállalatok alkalmazottjainak munkakörülményei megfeleljenek a nemzetközi munkaügyi normáknak, gondoskodik az egészségükről és biztonságukról, valamint a környezetvédelmi és üzleti etikáról.

GRS

 A Global Recycled Standard (GRS) a Textile Exchange önkéntes termékszabványa, amely a globális textilipar fenntarthatóságának növelésére törekszik. Nyomon követi és ellenőrzi a végtermék újrahasznosított anyagok tartalmát. Ez a szabvány a teljes ellátási láncra vonatkozik, és foglalkozik a nyomon követhetőséggel, a környezetvédelmi elvekkel, a szociális követelményekkel, a vegyi anyagok tartalmával és a címkézéssel. Ez az irányelv a legalább 20% -ban újrahasznosított anyagot tartalmazó termékek feldolgozására, gyártására, csomagolására, címkézésére, kereskedelmére és forgalmazására vonatkozik. Ezáltal elősegíti a felelős magatartást és garantálja a fogyasztók nagyobb tudatosságát.

 

 

 

 


Az RCS 100 - Recycled Claim Standard a fogyasztói lánc nyomon követésére szolgál, amikor az ellátási láncban az újrahasznosított anyagokat követik nyomon. Egy harmadik fél segítségével ellenőrzi az újrahasznosított anyagok jelenlétét és mennyiségét a végtermékben.

 

 

 


Tetszik önnek a cikk?
Ossza meg barátaival

Részleg

TanácsadásCikk írója
Monika Bečková Hloušková


Hozzászólások

Még nincs vélemény


Hozzászólást írni

Cikkek, amelyek érdekelhetnék önt 9

Minőségi outdoor ruházat a természetbe?

Minőségi outdoor ruházat a természetbe?

Aki a természetbe készül, annak jó minőségű ruházatot és lábbelit kell viselnie, amely nem hagyja, hogy az időjárás…

További információ

Fitness ruházat az edzőterembe

Fitness ruházat az edzőterembe

Testmozgással teszünk valamit az egészségünkért, és a felszabaduló endorfinoknak köszönhetően az elménkért is. Jobban…

További információ

Milyen a fiatal, nem csak a Z generáció, divat?

Milyen a fiatal, nem csak a Z generáció, divat?

Amikor az ember fiatal, szinte bármit felvehet. Az öltözködésben a fantáziának nincsenek határai, és fiatal korban…

További információ

Kerékpáros ruházat

Kerékpáros ruházat

A kerékpározás kétségtelenül az egyik legnépszerűbb sporttevékenység. A kerékpározás fenntartja a kiváló fizikai…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a cseresznyefoltokat

Hogyan lehet eltávolítani a cseresznyefoltokat

Ki ne szeretné a cseresznyét? Nem csak az íze csodálatos, de különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz,…

További információ

Hogyan válasszunk talpbetétet?

Hogyan válasszunk talpbetétet?

A minőségi és kényelmes lábbeli nélkülözhetetlen. De gyakran ez nem elég ahhoz, hogy a lábak egészségesek maradjanak,…

További információ

Hogyan válasszunk megfelelő munkaruhát?

Hogyan válasszunk megfelelő munkaruhát?

Akár szeret otthon barkácsolni, akár kihívásokkal teli környezetben dolgozó szakember, biztosan értékelni fogja a…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a körömlakkot a ruhákról

Hogyan lehet eltávolítani a körömlakkot a ruhákról

A kedvenc színével és átlátszó körömlakkal ápolt manikűrözött körmök biztosan a tökéletes megjelenés nélkülözhetetlen…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a ragacsos Slime foltokat a ruhákból?

Hogyan lehet eltávolítani a ragacsos Slime foltokat a ruhákból?

A ragacsos Slime már egy ideje népszerű a gyerekek körében. De ami a gyerekek kedvenc játéka, az az anyukák számára…

További információ