Ügyfélszolgálat
+36 19 98 92 62
(He-Pi, 8:00 - 16:00)
0 0 Ft
ÁFA -t beleértve

Tanácsadás 27. 4. 2020

Biztonság és egészségvédelem munkahelyen

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság olyan szabályok és intézkedések sora, amelyek célja a munkahelyi veszélyek és balesetek megelőzése. Különféle területekre terjed ki, és minden segítséget nyújt az alkalmazottak a biztonság terén. Mi a helyzet önöknél? Megvan minden szükséges védőeszköze?


SAFETY

 1. Munkaruházat
 2. Munkacipő
 3. Munkakesztyű
 4. Védő munkaeszközök
  1. Szemvédelem
  2. Hallásvédelem
  3. Légzésvédelem
  4. Fejvédelem
  5. Magasban végzett munka

Munkaruházat

A munkaruhák nagyon fontos szerepet játszanak a munkahelyi biztonságban és egészségvédelemben. Lehet szó klasszikus vagy speciális profi darabokról, különféle szabványoknak kell hogy megfeleljenek. Gyakran élénk színekkel és néha fényvisszaverő részekkel vannak ellátva a jobb láthatóság érdekében. Munkaruhát mindig a szakma igényei szerint válasszon. Ha nincs specifikációja, válassza ki az Ön számára legkényelmesebb munkaruhát.

Munka felsők, munkaruhák, ingek és sok más termék, mind kiváló minőségű anyagból.

Munkacipő

Soha ne becsülje alá a munkacipő kiválasztását. Gondolja át, hogy mely lesz a legmegfelelőbb az ön számára. Választhat munka- vagy biztonsági cipők közül.

Munkacipő - Lépjen bele

Munkakesztyű

A kézvédelemnek nagyon fontosnak kéne lennie a munka során. Különösen akkor, ha olyan körülmények között dolgozik, ahol kezét könnyen megvághatja, megégetheti vagy megfázhat. Itt megismerheti, hogyan lehet kiválasztani a legjobb munkakesztyűt.

Védje a kezét és dolgozzon a legjobb minőségű munkakesztyűben.

Védő munkaeszközök

Soha ne becsülje alá a védő munkaeszközök használatát. A nélkülük történő munka ugyan sokkal kényelmesebbnek tűnhet, de a lehetséges sérülés vagy az állandó károsodás egyáltalán nem érnek annyit. Ezenkívül a modern technológiának köszönhetően a mai segédeszközök sokkal kényelmesebbek. Vannak olyan szakmák is, amelyekben egyszerűen nélkülözhetetlenek.

Szemvédelem

A látás az egyik legfontosabb érzékszervünk, és meg kell védeni a munkakörnyezet bármilyen negatív hatásaitól. Maga a szem nagyon érzékeny, és ha sérült, akkor minden bizonnyal fájdalmas lehet és néha sajnos visszafordíthatatlanuk károsodhat is. Függetlenül attól, hogy laboratóriumban, poros környezetben vagy hegesztéssel dolgozik, a munka során feltétlenül viseljen védőszemüveget vagy pajzsot. Mindig válasszon szemüveget és pajzsot a utasítások szerint, nem elegendő egy egyszerű kiegészítő, meg kell felelnie az adott típusú védelem feltételeinek.

Kémiai kockázatok

A kémiai kockázat tipikus forrásai a különböző gázok, vegyszerek, aeroszolok, folyadékok vagy nagyon finom por. Példa erre a vegyi anyagok vagy folyadékok permetezése sok különböző tevékenység során, ragasztók, poranyagok kezelése, a fal csiszolása (finom por szabadul fel), hegesztés (füst, gázok és gőzök képződése) stb.

Mechanikai kockázatok

Számos forrás létezik, mely károsíthatja a látást, általában kisebb vagy nagyobb részecskékről van szó. Például repülõ kis faforgács darabok és vasforgács, homok, repülõ por keverékek keveréskor, elpattant gabonadarabok az őrlés során, kőfeldolgozásból származó ásványi részecskék, olvadt fémdarabok vagy széndarabok a bányászat során és még sokan más.

Termikus kockázatok

Termikus veszélyekről akkor van szó, ha a szemet magas hőmérsékletnek teszik ki, és ha fennáll a forró anyagnak való kitettség veszélye. Ezek elsősorban öntödék, vasművek, égetőművek, fűtőművek, üvegművek vagy olyan üzemek, ahol hegesztést végeznek.

Optikai sugárzás kockázata

Szemkárosodást okozhat akár vakító látható sugárzás, amely természetes vagy mesterséges eredetű lehet. Ide tartoznak az infravörös sugárzás, az ultraibolya sugárzás és a lézersugárzás. Sokféle szakma van, ahol ezek veszélyek kockázata fennál, a számítógépes munkától a laboratóriumi lézerek működéséig stb.

Hallásvédelem

Az elsődleges célja a munkahelyi zaj minimalizálása. A zajos környezetben történő munkavégzés során a halláskárosodás nagyon könnyen előfordulhat, amely számos negatív hatással lehet nem csak a hallásra, hanem a test általános életképességére is. Ha a zajt a munkakörnyezetben nem lehet csökkenteni, akkor speciális védőfelszerelést kell használni.

 • Hallásvédők és fültökok - ide különböző zajcsökkentő fültökok tartoznak, amelyeket a fülön kell viselni
 • Füldugók - közvetlenül a fülbe kell helyezni őket, úgynevezett dugók

Légzésvédelem

A hallásvédelemhez hasonlóan az elsődleges célja, hogy a környezetből minden olyan részecskét eltávolítson, amely légúti károsodásokat okozhat, vagy más módon belélegezhető. Kisebb és nem veszélyes szennyeződés esetén elegendő lehet a védő szájmaszk. Ha a munkahelyen légzőmaszkot kell használni, a munkáltatónak figyelnie kell annak helyes használatára, és kötelező ezzel a munkást megismertetni. Légzésvédők lehetnek:

Levegőtisztítók

 • szemcsés - por és füst ellen
 • vegyi kapszulával - por és kémiai filter kombinációja
 • gázálarcok - nagyobb védelmet nyújtanak, mint a kapszula légzőkészülékek
 • tiszta levegő keringésének támogatásával - levegő áramlik a maszkba

Fejvédelem

A fej sérülései nagyon veszélyesek. Az érzékeink nagy része a fejen található, ezért a fej sérülése tartós következményekkel járhat az ember számára. Ezért védősisakot kell viselni olyan munkáknál, ahol a fej sérülésének közvetlen veszélye fennáll. Ezek megóvják a koponyát a leeső tárgyaktól, a kemény tárgyakat érintő hatásoktól, az időjárás viszonytakságaitól, a skalpolástól, valamint a hő és a láng hatásaitól.

Mindig a munkahelyi veszélyeknek megfelelően kell sisakot választani. A sisakok különböző szabványoknak felelnek meg, és sok különböző veszély ellen védenek. Természetesen más sisak lesz alkalmas egy magasban dolgozó ember számára, és más egy gyárban dolgozó ember számára, ahol forró fémcseppeknek lehet a munkás kitéve. Ezért mindig gondosan válasszon az adott szabványoknak megfelelően.

Magasban végzett munka

A magasban történő munkavégzéshez a munkavállalónak speciális képzettséggel és orvosi vizsgálaton kell részt vennie. Ezt követően évente egyszer ellenőrizni kell a képzés és a gyakorlat során szerzett ismereteket. A munkások számára biztosítani kell az úgynevezett kollektív védelemet, amely magában foglalja például a műszaki szerkezeteket (korlát, állványok, peronok, biztonsági hálók stb.). A munkásoknak személyes védőfelszerelést kell használniuk. Mindig ki kell értékelni a kockázatokat és a helyzeteket, amelyek alapján kiválasztják a legmegfelelőbb esési védelem módját.

Használhatnak:

 • személyes zuhanás elleni védelmet
 • biztonsági munkaöveket
 • testhevedereket

Bármi legyen is a munkája, vigyázzon egészségére, és kerülje el a veszélyeket és ezzel kapcsolatos sérüléseket.

Válasszon kiváló minőségű védőfelszerelést kedvező áron!

Kapcsolódó termékek 4

Újdonság
Munkavédelmi tornacipő CXS ISLAND SYROS O1 ESD

6 NAPON BELÜL csütörtökön 10. 1. önnél
12 835 Ft
Részlet

6 NAPON BELÜL csütörtökön 10. 1. önnél
650 Ft
Részlet
Újdonság
Fülvédő fejhallgató 3M PELTOR OPTIME III

6 NAPON BELÜL csütörtökön 10. 1. önnél
11 965 Ft
Részlet

Tetszik önnek a cikk?
Ossza meg barátaival

Részleg

TanácsadásCikk írója
Monika Hloušková
Cikk írója
Monika Hloušková

Mónika már 2017 óta írt blog cikkeket az Ön számára.Hozzászólások

Még nincs vélemény


Hozzászólást írni

Cikkek, amelyek érdekelhetnék önt 9

Hogyan lehet kimosni a dohos ruhákat?

Hogyan lehet kimosni a dohos ruhákat?

A frissen mosott és tiszta ruha miért nem illatos? Miért van a mosógépből kivett ruhának kellemetlen dohos szaga? Ennek…

További információ

Készítsen saját eredeti pólót - gyorsan és egyszerűen

Készítsen saját eredeti pólót - gyorsan és egyszerűen

Unalmasnak találja a hagyományos vagy régebbi pólóit? Inkább szeretne egy egyedi és játékos darabot a ruhásszekrényében…

További információ

Ruházat horgászok számára

Ruházat horgászok számára

A horgászat nagyszerű hobbi, sport és munka is lehet egyszerre. A horgászat nemcsak régiónkban sok férfi és nő kedvenc…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a ketchup foltot

Hogyan lehet eltávolítani a ketchup foltot

A ketchup valószínűleg a legismertebb és legsokoldalúbb szósz sok ételhez. Főleg a gyerekek szinte mindenhez szeretik.…

További információ

A légzőmaszk megfelelő felhelyezése és használata

A légzőmaszk megfelelő felhelyezése és használata

A légzőmaszk egy remek védőfelszerelés a légutak védelme érdekében. Különféle légzőmaszkok kaphatóak, például az…

További információ

Mikor ne használjünk öblítőt

Mikor ne használjünk öblítőt

Megszokta, hogy minden mosáshoz öblítőt ad? Hát ez egy nagy hiba! Az öblítő nem alkalmas minden ruházat számára, és az…

További információ

Ismerje meg az organikus pamutot

Ismerje meg az organikus pamutot

Ma már mindenki tudja, hogy ha bolygónkat az elkövetkező generációk számára lakhatóvá akarjuk hagyni, akkor…

További információ

Hogyan kell kézzel mosni

Hogyan kell kézzel mosni

Tönkre ment a mosógépe, vagy éppen nem áll rendelkezésére? Egy olyan ruhát tart éppen a kezében, amely címkéjén a kézi…

További információ

Hogyan lehet kimosni a tempera festéket a ruhából

Hogyan lehet kimosni a tempera festéket a ruhából

Gyereke az iskolából vagy az óvodából festékkel bepiszkolt ruhában jött haza? Ezen nincs semmi különös. De hogyan lehet…

További információ