Ügyfélszolgálat
+36 19 98 92 62
(He-Pi, 8:00 - 16:00)
0 0 Ft
ÁFA -t beleértve

Tanácsadás 12. 11. 2018

Hogyan kell mosni a zoknit

A zokni az egyik legkisebb ruhadarab, amelyre szinte minden nap szükségünk van. Mindannyiunknak sok zoknia van otthon, különböző színűek, formájúak vagy hosszúságúak. És néha mindannyiunkal előfordul, hogy eltűnik az egyik, a fehér zokni szürkévé válik, a színesek elveszítik élénk színeiket, vagy a kis zokniból óriási zokni lesz. A legtöbb probléma elkerülése egyszerű, ennek érdekében csak olvassa el cikkünket, amelyben megtudhatja, hogyan kell mosni a zoknit úgy, hogy mindig újnak tűnjön.


 1. Hogyan kell mosni a zoknitAlapszabályok
 2. Fehér zokni mosása
 3. Funkcionális zokni mosása
 4. Hogy ne vesszen el a zokni

4 alapvető lépés a zokni mosásakor

 1. A zoknikat szín szerint össztja el, és hasonló árnyalatokat mosson együtt. Próbálja meg a zoknikat legalább három alapvető kupacra rendezni - sötét zoknik, vagyis fekete, szürke árnyalatok, barna és más sötétebb szín; színes zoknik és fehér zoknik.

 2. Fordítsa ki a színes zoknikat. Ez megakadályozza, hogy elveszítsék színüket.

 3. Mosás 40 fokon. Ez a hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy elpusztítson minden baktériumot, ugyanakkor nem teszi tönkre a szálakat.

 4. A mosás végén használjon öblítőt. Ez megőrzi a szálak puhaságát, a zoknik kellemesen puhák és szép illatosak lesznek.

Hogyan kell mosni a fehér zoknit?

Valószínűleg már önnel is előfordult, hogy gyönyörű fehér zoknit vásárolt, de többszörös mosás után elvesztette élénk fehér színét és elszürkült. Ne essen kétségbe, a ragyogó fehérséget visszanyerheti.

Ebben az esetben segít a szódabikarbóna vagy sütőpor. A sütőpor szódabikarbónát is tartalmaz és ezen felül egyéb, tisztító hatású összetevőket.

Öntsön szódabikarbát vagy sütőport langyos vízbe, és tegye bele az elszürkült zoknit. Finoman dörzsölje kézzel, ezután hagyja ázni ebben a vízben egy éjszakán át. Majd mossa ki a fehér zoknit a többi fehér ruhával együtt mosógépben.

Ha nincs ideje áztatni a fehér zoknit szódabikarbónás vízben egy éjszakán keresztül, adja hozzá közvetlenül a mosógép dobba, adjon hozzá mosószert és öblítőt, és mossa közvetlenül mosógépben. Ez gyorsabb, de a zokni nem nyeri vissz tökéletes fehérséget.

Hogyan kell mosni a funkcionális zoknit?

Ha törődik a lábaival, és maximális kényelmet szeretne biztosítani számukra, akkor valószínűleg funkcionális zoknit is tartalmaz ruhásszekrénye. Többféle típus létezik, és mindegyik eltérő mosási eljárást igényel.

Zokni funkcionális szövetkivonatokkal

Az anyagok funkcionális kivonatát általában olyan kapszula formájában adják a szövethez, amely például aloe vera kivonatokat, hűtőhatást vagy akár kullancsriasztót tartalmaz. Ezeket a kapszulákat a járás és a mechanikus kopás fokozatosan felbontja. Annak elkerülése érdekében, hogy mosás közben ne menjenek tönkre, mossa az ilyen típusú zoknikat könnyű ruhadarabokkal, mint például a pólók, fehérneműk és hasonló könnyű darabok. Kerülje el a mosást kabátokkal, nadrágokkal és más nehéz darabokkal.

Zokni funkcionális fonallal

Az antibakteriális zokni gyakran ezüstszálakat tartalmaz, amelyeket a mechanikai dörzsölés nem károsít. Az ilyen zoknit a szokásos módon moshatjuk mosógépben 40 fokon, bármilyen más hasonló színű ruhával.

Termo zokni

A termo zokni általában nagyon magas arányban tartalmaz gyapjút, ezért tanácsos alacsonyabb hőmérsékleten, legfeljebb 30 fokon, mosni. Használjon speciális, gyapjú mosására alkalmas, mosószert, és válassza a "gyapjú" mosási programot.

Hogyan ne vesszen el a zokni mosás során?

Páratlan zokni, tehát olyan zokni, amelynek soha nem találja meg párját, néhány ilyen mindenkinek van otthon. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a zoknik ne vesszenek el a szemünk előtt?

 • Ruhacsipesz

Rögzítse az egyes párokat egymáshoz ruhacsipesszel. Használjon műanyag ruhacsipeszt, amely nem szívja fel a vizet. De számolnia kell azzal az extra idővel, amelyet a zokni csipeszelésével eltölt. Ideális esetben a zoknikat összecsipeszelheti, amikor a piszkos zoknit a szennyeskosárba helyezi.

 • Zoknipárosító csipesz és speciális csipesz

Ha úgy döntött, hogy komolyan veszi az elveszett zokni elleni küzdelmet, akkor vásárolhat speciális zoknipárosító csipeszt is. Minden nagyobb drogériában megvásárolhatja őket, és csak néhány forintba kerül. Normál csipeszként készülnek, de nem tartalmaznak fém részeket, ezért nem kell hogy aggódjon a rozsda miatt.

 • Mosózsák

A drogériában vagy méteráruban külön mosózsákot is vásárolhat. Tegyen bele minden zoknit, húzza össze és mossa ki a zoknikat közvetlenül a mosózsákban. Ha ügyes, akkor egy mosózsákot otthon is készíthet. Ritka szövetből varjon zsákot, és varjon rá egy zsinórt, amely összehúzza és megakadályozza a kinyitódást.

 • Vásároljon csak hasonló zoknikat

Ez a tanács nem akadályozza meg a zokni elvesztését, de megkönnyíti a párosítást. Ha több pár azonos zoknit vásárol, soha nem kell attól tartania, hogy nem tudja összepárosítani. A másodikat mindig könnyű megtalálni.

A termékhez ajánljuk 3

Elasztikus
Bokazokni CXS NEVIS

RAKTÁRON szerdán 1. 6. önnél
1 165 Ft
Részlet

RAKTÁRON szerdán 1. 6. önnél
1 265 Ft
Részlet
Mi viseljük
Téli zokni THERMOMAX

RAKTÁRON szerdán 1. 6. önnél
1 865 Ft
Részlet

Tetszik önnek a cikk?
Ossza meg barátaival

Részleg

TanácsadásCikk írója
Monika Bečková Hloušková


Hozzászólások

Még nincs vélemény


Hozzászólást írni

Cikkek, amelyek érdekelhetnék önt 9

Hogyan válasszunk talpbetétet?

Hogyan válasszunk talpbetétet?

A minőségi és kényelmes lábbeli nélkülözhetetlen. De gyakran ez nem elég ahhoz, hogy a lábak egészségesek maradjanak,…

További információ

Hogyan válasszunk megfelelő munkaruhát?

Hogyan válasszunk megfelelő munkaruhát?

Akár szeret otthon barkácsolni, akár kihívásokkal teli környezetben dolgozó szakember, biztosan értékelni fogja a…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a körömlakkot a ruhákról

Hogyan lehet eltávolítani a körömlakkot a ruhákról

A kedvenc színével és átlátszó körömlakkal ápolt manikűrözött körmök biztosan a tökéletes megjelenés nélkülözhetetlen…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a ragacsos Slime foltokat a ruhákból?

Hogyan lehet eltávolítani a ragacsos Slime foltokat a ruhákból?

A ragacsos Slime már egy ideje népszerű a gyerekek körében. De ami a gyerekek kedvenc játéka, az az anyukák számára…

További információ

Utolsó pillanatban készült 5 halloween jelmez

Utolsó pillanatban készült 5 halloween jelmez

Halloween partira készül, de nem szeretne drága jelmezeket vásárolni, kölcsönözni vagy készíteni? Nem probléma. Ha egy…

További információ

Ismeri ezeket a divatstílusokat?

Ismeri ezeket a divatstílusokat?

Halhatatlan és új divatstílusok. A modern trendek és jelen korszak jellemzik az öltözködés módját. Van, aki követi őket…

További információ

Két generáció, egy outfit

Két generáció, egy outfit

Úgy érzi, hogy anya és lánya nem viselhetik ugyanazt? Akkor megpróbáljuk meggyőzni önt az ellenkezőjéről. Nagyon sok…

További információ

Hogyan kell viselni a melegítő nadrágot? Lehet stílusosan is

Hogyan kell viselni a melegítő nadrágot? Lehet stílusosan is

Lehet, hogy már ön is felfigyelt arra, hogy manapság sokkal több embert láthatunk melegítő nadrágban az utcán. A modern…

További információ

8 tipp a fehér póló viseléséhez

8 tipp a fehér póló viseléséhez

Észrevette már, milyen gyakran töltjük fel ruhásszekrényeinket új darabokkal, amelyek egyáltalán nem illenek egymáshoz?…

További információ