Ügyfélszolgálat
+36 19 98 92 62
(He-Pi, 8:00 - 16:00)
0 0 Ft
ÁFA -t beleértve

Tanácsadás 25. 8. 2020

Hogyan lehet kimosni a dohos ruhákat?

A frissen mosott és tiszta ruha miért nem illatos? Miért van a mosógépből kivett ruhának kellemetlen dohos szaga? Ennek számos oka lehet. Olvasson tovább.


 1. Miért lett dohos szagú a ruházat
 2. Hogyan kerülhető el a ruhanemű szaga
 3. Hogyan lehet megszabadulni a már dohos szagtól

Most vette ki a frissen mosott ruhát a mosógépből, és úgy érzi, hogy valami nincs teljesen rendben? Ha azt várta, hogy a tiszta és frissen mosott ruházat kellemesen illatos lesz, de ehelyett csak kellemetlen vagy dohos szaga van, akkor valószínűleg valami baj van. Számos oka lehet annak, hogy miért van ez így.

 

1. Miért lett a ruházatnak dohos szaga

Számos oka lehet annak, hogy a ruházat miért lett dohos szagú, és nem mindig könnyű elsőre beazonosítani a tettest.

 1. Zárt mosógép - miután kivette a frissen mosott ruházatot a mosógépből, hagyja nyitva a mosógépet, hogy belülről is megszáradjon. 
 2. Alacsony mosási hőmérséklet - az alacsony hőmérsékleten történő mosás környezetkímélőbb, és a legtöbb ruhát manapság nem is lehet magas hőmérsékleten mosni. De gyakran az alacsony mosási hőmérséklet okozza a ruházat kellemetlen szagát. A mosószerek nehezebben oldódnak fel és lerakódhatnak a mosógépben. Ezek a lerakódások ezután felszabadulhatnak és kellemetlen szagot okozhatnak.
 3. Túl sok szennyes a mosógépben - soha ne helyezzen a mosógép dobjába túl sok szennyest. Mosás közben fontos, hogy a ruházat szabadon mozogjon a dobban, így sokkal tisztább lesz. Ha túl sok ruházat van a mosógépben, a mosószer nem jut egyenletesen az összes ruhához, és le is rakódhat a ruházat száljai közé. Végül a ruházat nincs megfelelően kimosva és szaga van. 
 4. Mosógélek - manapság egyre inkább növekszik a mosógélek népszerűsége, ám ezek konzisztenciája sajnos gyakran eltömíti a mosógép keskeny részeit, ahol kellemetlen szagú lerakódások képződnek.
 5. Vízkő - igen, a vízkő felelős lehet a nem vonzó illatú ruházatért. Ha kemény vízben mos, és nem használ öblítőt, akkor a vízkő lerakódhat a fűtőtekercsen. Ezután nem melegít kellően, és a ruházat egyszerűen nem lesz jól kismosva a hideg vízben.
 6. Rossz szárítás - ha a ruházatnak nem volt kellemetlen szaga azonnal, miután kivette a mosógépből, de később a szárítás közben érezte szagát, akkor valószínűleg a szárítás a hibás. A frissen mosott ruházatot azonnal és gyorsan meg kell szárítani. Ez általában nem jelent problémát nyáron, de télen szárítógép nélkül könnyen és gyorsan kellemetlen szagú lehet. Ha szárítógépet használ, ne felejtse el rendszeresen tisztítani.
 7. A hiba a mosógépben van - természetesen előfordulhat, hogy a fentiek egyike sem okozza a problémát. Ez bonyolultabb is lehet, és szakemberre is szükségese lehet. Például lehet az oka egy rossz szivattyú, amely nem üríti ki teljesen a piszkos vizet, és ekkor a ruha dohos szagú maradhat. De itt már nem tudunk semmit tenni, és szükség van egy szakemberre.

2. Hogy kerülhető el a kellemetlen szag

A ruházat kellemetlen szagának elkerülésének legegyszerűbb módja az, hogy egyáltalán nem adunk esélyt a dohos szagnak. Néhány egyszerű lépés, amely segíthet ebben.

 1. Rendszeresen tisztítsa a mosógépet - a szennyeződéssel és a vízkővel eldugult mosógép növeli a penész és a baktériumok szaporodását, amelyek kellemetlen szagokat okoznak. Ezért fontos a mosógépet időről időre megtisztítani. Mossa ki például a törülközőket magas hőmérsékleten, amely elpusztítja a baktériumokat és gombákat. Ha a mosógép saját tisztító programmal rendelkezik, rendszeresen használja ezt. Régebbi mosógépeknél speciális terméket használhat a mosógép tisztításához. Rendszeresen tisztítsa az adagoló rekeszt, ellenőrizze és tisztítsa a gumitömítést. Vagy olvassa el a mosógép tisztításáról szóló cikkünket.
 2. Mosószer megfelelő adagolása - ha úgy érzi, hogy minél több mosószert ad a mosáshoz, annál tisztább és kellemesebb illatú lesz a ruházat, akkor téved. Ha túl sok mosószert használ, ez nem oldódik fel teljesen, és hajlamos arra, hogy nem csak a mosógépben, hanem közvetlenül a ruházat száljaiban is lerakódik. Ez nemcsak kellemetlen szagokat, hanem bőrproblémákat is okozhat. Ugyanakkor nem tanácsos túl kevés mosószert sem használni. Ezért mindig figyelmesen olvassa el a mosószerre vonatkozó utasításokat. Tudja, mikor nem szabad öblítőt használni? 
 3. Szellőztesse a mosógépet - mosás után a mosógép nedves és meleg, ami optimális körülményeket jelent a penész és baktériumok növekedéséhez. Ezért mosás után hagyja, hogy a mosógép megfelelően szellőzzön. Nyissa ki a mosószer adagoló rekeszt is. Szellőztetett és száraz mosógép esetén nincs esélye a penésznek vagy kellemetlen szagoknak.

Olvassa el, hogy hogyan lehet eltávolítani a szagokat a cipőből.

3. Hogyan lehet eltávolítani a már dohos szagot

Ha a ruházat már kellemetlen szagú, akkor nincs más választása, mint megszabadulni ettől a szagtól. Számos módszer segíthet a ruházat felfrissítésében.

 1. Mosás ecetben - a ruházat gyakran kellemetlen szagú, mert a szálakban mosószer van lerakodva. Ez "kérget" alkot, amelyet nem lehet hagyományos mosószerrel kimosni. Egy olcsó és egyszerű megoldás, amelyet a profi mosodák is használnak, hogy a ruházatot savas vízben mossa ki. Ez behatol a ruházat szerkezetébe, és eltávolítja a lerakódásokat a ruházatból. Természetesen léteznek speciális termékek is, de nem vásárolhatók meg mindenhol. A hagyományos ecet ugyanúgy remekül hat. Adja hozzá a mosáshoz, függetlenül a mosási hőmérséklettől. Emellett eltávolítja a lerakódásokat a mosógépből is, hideg és meleg mosási program esetén is. Ha ecetes vízben mos, ne adjon a mosáshoz mosószert - ez semlegesíti a reakciót, és nem éri el a várt hatást. Ha szükséges, ezt többször ismételje meg, amíg a lerakódások teljesen fel nem oldódnak. Ezután klasszikus mosószerrel és megszokott mosási programon mossa ki a ruházatot.
 2. Sütőpor - néhány háziasszony sütőport használ a mosáshoz. Klasszikusan töltse fel a mosógépet, és a szokásos módon adjon mosószereket a rekeszbe. Ezután csak öntsön sütőport a mosógép dobjába - mosógépként egy zacskó elegendő. A sütőpor eltávolítja a dohos szagot a ruházatból, ráadásul felfrissíti és élénkíti a színeket.
 3. Szódabikarbóna - jól felszívja a szagokat. Tegye a szennyest egy zsákba, és adjon hozzá szódabikarbónát. Jó, ha egy éjszakán át hagyja hatni, de ha nincs ideje, néhány óra is elegendő lesz. Miután kiveszi a ruhát, porolja ki és mossa ki. Nyugodtan adjon sütőport vagy ecetet a mosáshoz is a fenti utasítások szerint, így erősebb hatást érhet el. De vigyázni kell, mert a szódabikarbóna viszonylag agresszív és gyakori használat esetén károsíthatja a ruházat szálait.

Kapcsolódó termékek 6

RAKTÁRON pénteken 23. 4. önnél
1 150 Ft
Részlet

7 NAPON BELÜL csütörtökön 29. 4. önnél
5 585 Ft
Részlet
Mi öltöztetjük
Nagy fajsúly
Viper Női póló

RAKTÁRON pénteken 23. 4. önnél
2 300 Ft
Részlet
Akár 95 °C-on is mosható
Férfi póló Resist

RAKTÁRON pénteken 23. 4. önnél
3 050 Ft
Részlet

3-4 NAPON BELÜL hétfőn 26. 4. önnél
7 765 Ft
Részlet

3-4 NAPON BELÜL hétfőn 26. 4. önnél
9 700 Ft
Részlet

Tetszik önnek a cikk?
Ossza meg barátaival

Részleg

TanácsadásCikk írója
Monika Hloušková


Hozzászólások

Még nincs vélemény


Hozzászólást írni

Cikkek, amelyek érdekelhetnék önt 9

Hogyan élvezhetjük a túrázást vagy a sétát a jobb immunitás érdekében

Hogyan élvezhetjük a túrázást vagy a sétát a jobb immunitás érdekében

Szeret túrázni? A túrázás és általában a gyaloglás a legtermészetesebb mozgás számunkra. Nemcsak az egészségünkre van…

További információ

Mennyi móka vár a gyerekekre a kertben? Hagyja őket ültetni, építeni vagy festeni.

Mennyi móka vár a gyerekekre a kertben? Hagyja őket ültetni, építeni vagy festeni.

Gyermekei szó szerint fáradhatatlanok, és kimerített már minden ötletet a szórakoztatásukra? Odakint számtalan…

További információ

6 ok, hogy miért viseljen ruházatot Merinó gyapjúból

6 ok, hogy miért viseljen ruházatot Merinó gyapjúból

Szereti aktívan tölteni a szabadidejét? Szeret a természetben lenni, kirándulni a családjával vagy kerékpárral…

További információ

Mi a ruházat rétegezés, avagy a hagyma ihlette

Mi a ruházat rétegezés, avagy a hagyma ihlette

Valószínűleg mindenki ismeri ezt. Téli sétára készül, és azon gondolkodik, hogy hogyan tudna a lehető legjobban…

További információ

Hogyan csomagoljunk ajándékot

Hogyan csomagoljunk ajándékot

Ha úgy gondolta, hogy a karácsonyi ajándékok kiválasztása a legnehezebb a karácsony előkészületeiben, akkor itt egy…

További információ

Ajándékok nagymamáknak

Ajándékok nagymamáknak

Már most azon töri a fejét, milyen ajándéknak örülne a nagymamája? Mindannyian jól ismerjük, hogy a nagymamák nem…

További információ

Szakácsruházat

Szakácsruházat

Új szakácsruhákat kell vásárolnia az alkalmazottak számára? Vagy gyermeke éppen kezdő a gasztronómia terén, és még…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a filctoll foltokat

Hogyan lehet eltávolítani a filctoll foltokat

Csak egy kis bizonytalanság és a filctoll folt a világon is van. Különösen a gyerekek szeretik ilyen módon a ruháikat…

További információ

Hogyan lehet megtisztítani a fehér tornacipőket

Hogyan lehet megtisztítani a fehér tornacipőket

A fehér tornacipő elegáns és feldobja a cipősszekrényt, legyen szó bármilyen alkalomról, remek választás. De…

További információ