Ügyfélszolgálat
+36 19 98 92 62
(He-Pi, 8:00 - 16:00)
0 0 Ft
ÁFA -t beleértve

Tanácsadás 4. 9. 2018

Hogyan lehet mosni a színes ruhákat

Hogyan lehet mosni a színes ruhákat

Lehet, hogy most költözött el a szülőktől, lakást vásárolt és vele együtt az első mosógépét is. Most egy rakás ruha ál ön előtt, és fogalma sincs, hogy hogyan kell kimosni őket. 7 alapvető lépést írtunk össze a színes ruhák mosásával kapcsolatban, amelyekkel mindenki képes mosni.


A színes ruhák mosásának teljes folyamatát a következő 7 pontban foglalhatjuk össze:

  1. Válogatás
  2. Mosószer kiválasztása
  3. Mosószer adagolás
  4. Őblítő
  5. Mosási program kiválasztása
  6. Mosógép megtöltése
  7. Szárítás

 

1. Válogatás

Még mielőtt a mosógépbe helyezné a ruhákat, szín szerint szét kell szortírozni őket. Ideális esetben jó legalább három kupacra kell osztani őket - sötét, fehér és színes ruházat. Ha a ruhásszekrényében valamely szín többször ismétlődik, akkor létrehozhat számára egy külön kupacot. Például lehet egy sötét, egy fehér, egy kék, egy piros és egy kupac a többi színnel.

A ruhák színek szerinti elrendezése alapvető dolog, de nem az egyetlen. Fontos az egyes anyagok ellenőrzése is. A selyem blúz és a pamut ágynemű más mosást igényelnek. A kissé hasonló anyagokat kombinálhatja, de feltétlenül mossa az extra finom szöveteket, mint például a fehérnemű, más mosási programon.

A ruhanemű válogatásakor nem csak a színeket kell figyelembe venni, hanem a ruhadarabokon található címkéket is. Az első mosás előtt darabonként kell őket ellenőriznie, de ne aggódjon. Hamarosan emlékezni fog arra, hogy a ruhásszekrénye mely darabjait lehet 30 °C-on, vagy 60 °C-on mosni.

Olvassa el cikkünket, amelyben megtalálhatja az egyes szimbólumok jelentését, és töltse le a ruhákon megtalálható leggyakoribb szimbólumokkal kapcsolatos segítségünket. Nyomtassa ki és tegye a mosógép fölé. Ez megkönnyíti Önnek a mosás, mert nem kell állandóak keresnie, hogy mit jelent az egyes szimbólumok.

 

2. Mosószer kiválasztása

Ha különböző színű ruhákat fog mosni, akkor feltétlenül vásároljon mosószert színes ruhákra. A drogériában széles a választék, és legtöbbjük a "color" címke miatt könnyen felismerhető.

Nemcsak a gyártó alapján tudjuk megkülönböztetni a mosószereket, hanem a textúrájuk is megkülönbözteti őket. Csak önön múlik, hogy a mosóport, folyékony mosószert vagy akár a kapszulákat választja. Nincs köztük alapvető különbség, de mindenki mással elégedett. Idővel maglátja, hogy a kapszula vagy a folyékony mosószer illatosabb e az ön számára. A folyékon mosószer például jobban feloldódik alacsonyabb hőmérsékleten, vagy a fehér ruházatot jobban kifehéríti a mosópor.

Ha nem biztos a megfelelő mosószer kiválasztásában, akkor először vásároljon egy kisebb csomagolást, próbálja ki, majd cserélje le egy másikra.

 

3. Mosószer adagolás

A mosószerek többsége koncentrált, ezért nem szükséges a mosógép adagolóját teljesen teli tölteni.

Olvassa el a mosószer adagolására vonatkozó utasításokat a csomagoláson. De az idő múlásával valószínűleg megtanulja, mennyi mosószerre van szüksége.

A mosószer adagolásakor gondoljon arra is, hogy mennyire van a mosógép tele ruhával. Ha csak néhány darab ruhát mos, ügyeljen arra, hogy ne adjon hozzá ugyanannyi mosószert, mint amikor sok ruhát mos.

 

4. Öblítő

Az öblítő a következő készítmény, melyet a mosáshoz használunk. Az öblítő célja nem csak a ruházat kellemes illata, hanem hogy lágyítása is, és például szvetterek vagy gyapjú ruhák esetében eltávolítja az antisztatikus töltést.

Az, hogy használ-e öblítőt, csak Önön múlik. Egyesek azt tartják, hogy a mosószer önmagában is illatos, tehát nincs szükség öblítőre. Mások pedig nem tudják elképzelni a mosást öblítő nélkül.

Nincs semmi könnyebb, próbálja meg a ruházatot egyszer öblítővel, és egyszer anélkül kimosni és meglátja.

Fontos azonban, hogy van olyan ruházat, amelyre nem használható öblítő. Általában outdoor ruházat, dzsekik és más vízálló réteggel ellátott darabokról van szó, amelyeket az öblítő visszafordíthatatlanul megrongálna. Hasonlóképpen, az öblítőt általában nem használják a törölközők mosására sem. Mert az öblítő használata után általában keményebbek, és csökkentik a nedvszívó képességüket. Olvassa el a törölközők mosására vonatkozó utasításokat, hogy puhák és illatosak maradjanak.

 

5. Mosási program kiválasztása

Ha az első lépésben - Válogatás - kihagyta azt az ajánlást, hogy olvassa el az egyes darabokra varrott címkéket, ezt most meg kell tennie.

A mosási programot a ruházat anyagnak megfelelően kell kiválasztani. A mosógépen sok szimbólum található az egyes anyagokkal kapcsolatban. Ha nem biztos benne, hogy az egyes szimbólumok mit jelentenek, olvassa el a mosógép használati útmutatóját.

A leggyakoribb mosási program a pamut vagy szintetika. Ezzel azonban nem ér véget a mosási program beállítása. Még be kell állítani a megfelelő hőmérsékletet. És itt rendkívül hasznosak azok az információk, amelyeket a ruhára varrott címkén talált. Itt mindig fel van tüntetve az ajánlott mosási hőmérsékletet.

Általában azonban a modern mosógépek alacsonyabb hőmérsékleten is képesek megbirkózni a normál szennyeződéssel. Pólók, ingek és más színes textíliák esetén általában elegendő a 30 °C-os mosási program. Ennek köszönhetően hosszabb ideig szép színesek maradnak a ruhák, és azon kívül, hogy ezzel sokáig megőrzi a ruházat eredeti színeit, még energiatakarékos is.

Az ágynemű vagy a zsebkendő magasabb hőmérsékletet érdemelnek, amely biztonságosan eltávolítja a baktériumokat. Ilyen esetekben válassza a 60 °C körüli mosási hőmérsékletet.

Finom fehérnemű esetén válasszon kézi mosás programot, vagy egy olyan programot, amely a finom ruhanemű mosására alkalmas és az alacsonyabb hőmérsékletek esetén sem károsítja az anyagokat.

 

6. Mosógép megtöltése

Minden mosógépnek különböző méretű mosódobja van. Ennek megfelelően különböző mennyiségű ruhaneműre is alkalmasak. A ruhanemű mennyiségét általában kilogrammban adják meg, de feltételezzük, hogy mosás előtt nem akarja a szennyest megmérni.

Ne próbáljon több ruhát betenni a mosógépbe, mint amennyire alkalmas. Ez nem csak károsítja a mosógépet, de nem fogja a ruházatot teljesen jó kimosni.

Az általános szokás az, hogy a mosógép optimálisan megtöltötve akkor van, ha a tenyere függőlegesen befér a ruhanemű és a mosógép dob közé.

A szennyesnek így elegendő helye van, a mosógép nem lesz túl zsúfolt és a vasalás is könnyebb lesz.

Vigyázni kell az ellenkező esetre is - ha nem tölti meg megfelelően a mosógépet, akkor feleslegesen túl sok energiát fog elfogyasztani.

A modern intelligens mosógépek a mosás hosszát a szennyes súlya szerint állítják be. Ebben az esetben tanácsos a mosószer mennyiségét is figyelembe venni. Rövid mosási program esetén előfordulhat, hogy nagy mennyiségű mosószer nem oldódik fel.

 

7. Szárítás

Miután végre sikerül teljesítenie az összes előző pontot, és sikeresen minden ruhaneműt kimosott, itt az idő a szárításra.

Ha van automatikus ruhaszárítója, ellenőrizze újra a címkéket. Néhány ruha nem alkalmas szárításra szárítógépben, és ezzel megsérülhet.

Gyakoribb és környezetkímélőbb módszer, ha a ruhákat ruhaszárító kötélen vagy szárítón szárítja. Ha lehetősége van a kimosott ruhát kívülre rakni, akkor tegyen így. Kellemes illatos lesz és a fehér darabokat a napsütés még fehérebbé teszi.

Éppen ellenkezőleg, vigyázzon a színes darabokkal, amelyek esetében a közvetlen napfény kiszívhatja a színeket.

A szvetterek és a gyapjú termékek nem alkalmasak a függőleges szárításra, mert így megnyúlnak, és soha nem térnek vissza eredeti formájukba. A gyapjú termékeket vízszintes helyzetben szárítsa, például törölközőn fűtőtest közelében.

És ha nem volt képes kimosni a színes darabokat az elképzelése szerint, vagy elveszítette a színét vagy bemosott egy foltot, itt az ideje, hogy új darabokat vásároljon. Webáruházunkban rengeteg színes ruhát talál. :) Széles választék, például olcsó pólók - különböző színű pólók és pólók nyomtatás nélkül - 50 000 darab raktáron. Nálunk gyermek ruházatot olcsón is vásárolhat.

A termékhez ajánljuk 4

3-4 NAPON BELÜL csütörtökön 2. 6. önnél
1 650 Ft
Részlet

RAKTÁRON szerdán 1. 6. önnél
11 150 Ft
Részlet

Tetszik önnek a cikk?
Ossza meg barátaival

Részleg

TanácsadásCikk írója
Monika Bečková Hloušková


Hozzászólások

Még nincs vélemény


Hozzászólást írni

Cikkek, amelyek érdekelhetnék önt 9

Hogyan válasszunk talpbetétet?

Hogyan válasszunk talpbetétet?

A minőségi és kényelmes lábbeli nélkülözhetetlen. De gyakran ez nem elég ahhoz, hogy a lábak egészségesek maradjanak,…

További információ

Hogyan válasszunk megfelelő munkaruhát?

Hogyan válasszunk megfelelő munkaruhát?

Akár szeret otthon barkácsolni, akár kihívásokkal teli környezetben dolgozó szakember, biztosan értékelni fogja a…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a körömlakkot a ruhákról

Hogyan lehet eltávolítani a körömlakkot a ruhákról

A kedvenc színével és átlátszó körömlakkal ápolt manikűrözött körmök biztosan a tökéletes megjelenés nélkülözhetetlen…

További információ

Hogyan lehet eltávolítani a ragacsos Slime foltokat a ruhákból?

Hogyan lehet eltávolítani a ragacsos Slime foltokat a ruhákból?

A ragacsos Slime már egy ideje népszerű a gyerekek körében. De ami a gyerekek kedvenc játéka, az az anyukák számára…

További információ

Utolsó pillanatban készült 5 halloween jelmez

Utolsó pillanatban készült 5 halloween jelmez

Halloween partira készül, de nem szeretne drága jelmezeket vásárolni, kölcsönözni vagy készíteni? Nem probléma. Ha egy…

További információ

Ismeri ezeket a divatstílusokat?

Ismeri ezeket a divatstílusokat?

Halhatatlan és új divatstílusok. A modern trendek és jelen korszak jellemzik az öltözködés módját. Van, aki követi őket…

További információ

Két generáció, egy outfit

Két generáció, egy outfit

Úgy érzi, hogy anya és lánya nem viselhetik ugyanazt? Akkor megpróbáljuk meggyőzni önt az ellenkezőjéről. Nagyon sok…

További információ

Hogyan kell viselni a melegítő nadrágot? Lehet stílusosan is

Hogyan kell viselni a melegítő nadrágot? Lehet stílusosan is

Lehet, hogy már ön is felfigyelt arra, hogy manapság sokkal több embert láthatunk melegítő nadrágban az utcán. A modern…

További információ

8 tipp a fehér póló viseléséhez

8 tipp a fehér póló viseléséhez

Észrevette már, milyen gyakran töltjük fel ruhásszekrényeinket új darabokkal, amelyek egyáltalán nem illenek egymáshoz?…

További információ